ANKARALI GEZGİNLERDEN ÜÇÜ BİR ARADA; Sergi – İmza Saati – Sunum

2005 yılında kurulan ve yayımladıkları gezi kitapları ve açtıkları sergilerle tanınan Ankaralı Gezginler Grubu’nun 10. yıl etkinlikleri devam ediyor. Geçtiğimiz Aralık ayında, 150 gezginin katıldığı bir fotoğraf sergisi açan grup üyeleri, şimdi de artık neredeyse unutulmaya başlayan kartpostal kültürünü yaşatmak üzere harekete geçtiler.

İki yıl önce bir posta kutusu kiralayarak, gezdikleri yerlerden bu posta kutusuna kart göndermeye başlayan Ankaralı gezginler, bununla da yetinmeyerek kendi çektikleri Türkiye fotoğraflarını kartpostal olarak bastırdılar ve bu kartları da dünyanın ve Türkiye’nin her tarafındaki yakınlarına göndermeye başladılar.

Ankaralı gezginler, bu ay da, aralarında kapsamlı bir kartpostal sergisinin de yar aldığı bir dizi etkinlik gerçekleştirecekler. 16 Şubat tarihinde ODTÜ Mezunlar Derneği’nin Vişnelik tesislerinde gerçekleştirilecek bu etkinlikler bir çok açıdan “ilk” olacak.

Özgün bir sergi

Ankaralı Gezginlerin ODTÜ MD Koleksiyon Kulübü ile birlikte düzenlediği etkinlikler saat 17:30’da açılışı yapılacak olan “ANKARALI GEZGİNLER KARTPOSTAL KOLEKSİYONUNDAN SEÇMELER VE GEZİ KİTAPLARI SERGİSİ” ile başlayacak. Sergide, Grup üyelerinin iki yıl boyunca dünyanın 89 ülkesinden ve ülkemizin 42 kentinden gönderdikleri, 126 üyeye ait 1000 civarında kartpostaldan seçmeler yer alacak.

Sergi vesilesiyle Grup logolu posta pulu da bastıran Ankaralı Gezginler kendi kartpostallarını, bu pullarla ve açılış günü PTT tarafından sergi mekânında oluşturulacak filatelik gişeden özel tarih damgasıyla postalayacaklar.

Böylece şimdiye kadar dünyanın başka ülkelerinden Ankara’daki posta kutularına kart gönderen gezginler bu defa buradan, dünyanın başka yörelerine kartpostal göndererek; hayata geçirdikleri iki yönlü kartpostal gönderimiyle bir “ilk”e imza atacaklar. Ankaralı gezginlerin kendi fotoğraflarından bastırdıkları kartpostallarını, kendi pullarıyla ve özel tarih damgalı olarak göndermeleri de bir başka ilk olacak.

Öte yandan genellikle belirli tematik sergilerin içinde konuyla ilgili ve sınırlı sayıda yer alan kartpostallar; ilk defa bu sergide tamamı kartpostallardan oluşan bir ortak koleksiyon şeklinde meraklılarının karşısına çıkacak. Bu açıdan Ankaralı gezginlerin sergisinin sadece gezginlerin değil koleksiyonerlerin de ilgisini çekmesi bekleniyor.

Sergilenen kartpostalların yer aldığı katalog (tüm koleksiyonun yer aldığı DVD ekiyle birlikte) LÖSEV yararına satışa sunulacak. Koordinatörlüğünü Dilek Bal, Necati Kazancı ve Timur Özkan’ın yaptığı sergi, 1 Mart akşamına kadar, pazartesi hariç her gün 10:00 – 22:00 saatleri arasında gezilebilecek.

Burs Fonu yararına imza saati

Aralarında çok sayıda gezi yazarın da yer aldığı Ankaralı Gezginler Grubu üyeleri, aynı tarihlerde kartpostalların yanı sıra gerek ortaklaşa yayımladıkları gerekse kişisel gezi kitaplarını da sergileyecekler.  Sergide 254 gezgin yazarın ortak eseri 15 ve grup üyesi yazarlara ait 27 olmak üzere toplam 42 gezi kitabı yer alacak. Bu sergi vesileyle, grup üyesi gezgin yazarlar, kitaplarını ODTÜ Mezunlar Derneği burs fonu yararına imzalayacaklar.

Daha sonra açılışa katılan konuklarla birlikte Vişnelik’in geleneksel Wine Hour’una katılacak olan gezginler ve koleksiyonerler; Vişnelik’teki, programlarını ilginç bir sunumla tamamlayacaklar.

Ve çok özel bir sunum

Ankaralı Gezginler Grubu’nun kurucusu Timur Özkan’ın geçen yıl yaptığı ve Türkiye’den sadece beş kişinin gerçekleştirdiği Stratosfer yolculuğunu konu alan sunum; 1957’de Rusların uzaya gönderdiği ilk canlı olan Laika adlı köpekle başlayacak ve İnsanoğlunun uzay macerasının kilometre taşlarıyla devam ederek günümüze kadar gelecek.

Amerika ile Rusya’nın uzay yarışı, Avrupa’nın uzay hamlesi, Uzaya giden en yaşlı / en genç insanlar, uzaya ilk giden kadın, Astronot, Kozmonot, Taykonot, Fezanot /Gökmen, Uzay İnsanı kime denir,  Çin, Hindistan ve İran da uzayda… Biz neredeyiz? İlk uzay turisti ve diğerleri, Atmosferin katmanları ve Dünya” ile “Uzay”ın sınırı, Stratosfer Turizmi ve Türkler, Uzay turistleri için diğer seçenekler ve ayrıca Rusya’nın bir zamanlar yabancılara yasak kenti Nijni Novgorod ile buradan düzenlenen Uzayın Kenarı gezileri gibi başlılardan oluşan sunum 19:30’da başlayacak.