Bu yazımızı okurken, özel müziğini de dinlemenizi tavsiye ederiz. 

Ses Klibi: Bu ses klibini oynatabilmek için Adobe Flash Player (Version 9 veya üzeri) gereklidir. Güncel versionu indirmek için buraya tıkla Ayrıca tarayıcında JavaScript açık olmalıdır.

Oktay ARSLAN

Çin’deki   şimdiki  durağımız  Pekin. Şanghay’dan sonra   Çin’de en büyük   nüfusa  sahip  olan şehir. Pekin ayrıca  Çin’in dört büyük başkentinden biri olup, ülkenin siyaset, eğitim ve kültür merkezi  olarakta yerini alıyor. Tarihte ilk kağıtın, barutun, pusulanın bulunduğu yerdir.

Bir Uzakdoğu geleneği

Uzakdoğu’daki şehirlerin adlandırılması  genelde bulunduğu yere göre veriliyor. Bejing  ‘Kuzeyin Başkenti’  anlamına geliyor. Benim  şu anda yaşadığım  Bejing’den önceki başkent olan  Nanjing ise ‘Güney Başkenti’ olarak isimlendiriliyor. Bu gelenek Uzakdoğuda ki birçok ülkede de var. Örneğin Japonya’daki  Tokyo’ya da ‘Doğunun Başkenti’ deniliyor.

Başlıca gezilecek yerler

Pekin’de başlıca gezilecek yerler: Tiananmen Meydanı, Yasak Şehir (Forbidden City), Yazlık Saray (Summer Place) , Cennet Tapınağı  (Temple of Heaven) ve tabii ki olmazsa olmaz  Çin Seddi. İdeal bir Pekin gezisi için 3 gün yeterli kanımca.Ayrıca eğer rehber eşliğinde veya benim gibi Çinli bir arkadaşınız yoksa yanınızda mutlaka elinizde  şehrin haritası veya telefonunuzda mobil uygulamalar olsun. Çünkü  Pekin’de birçok insan İngilizce bilmiyor.Adres sormaya çalıştığınızda da birçoğu cevap vermekten kaçınıyorlar.

‘Dünya Hakları Birlikte  Yaşayın’

Pekindeki ilk durağımız Çinli Hanedanların  sarayı olan Yasak Şehir.  Gerçekten şatafatlı bir yapı bizim Topkapı Sarayı’na benziyor. Yasak Şehir Pekin’in şehir merkezininde, Tiananmen Meydanı ile yanyana bulunmaktadır.  Buranın girişinde ejdarha heykeli var. Bu ejdarha  kralın gücünü ve varlığını simgeliyormuş. Burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız hafta sonları ve Çin’in ulusal bayramlarında gelmezseniz iyi olur. Aksi taktirde saatlerce kuyrukta bekler ve Çin’deki devasa kalabalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yasak Şehrin içerisinde 8.707 oda varmış. Sarayın duvarının tam ortasında  Mao Zedung’un resmi var.  Resmin iki yanında da Çince olarak sağ tarafda  ‘Yaşasın Çin Halk Cumhuriyeti ‘ sol tarafdaki yazıda  ise ‘Dünya Hakları Birlikte  Yaşayın’ yazıyor.

Yasak Şehirin hemen yanında da dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen Meydanı yer alıyor.Tiananmen Meydanı toplamda ‘440 000 metrekare’. Burası yaklaşık 1 milyon kişi alabiliyor. Mao Zedung  Çin Halk Cumhuriyetini bu meydanda ilan etmiş.(1949). Bu meydan 40 yıl öncede tarihe ‘Tiananmen olayları’ olarak geçen yerede konukluk yapmış.

Muhteşem Yazlık Saray

Gelelim sıradaki yerimiz  Yazlık Saray’a. Burası dünyanın bahçeçilik anlamında en önemli yapılardan bir tanesi. Çin’de geçmişte imparotorlar güçlerini ve ihtişamlarını göstermek için bahçeleri ile gösterirmiş insanlara. Yazlık Saray  doğa manzarası, Kunming Gölü ile bahçeleri ile çok güzel bir kombinasyon oluşturmuş.Ayrıca buraya geldiğiniz Kunming Gölü etrafında gezebilir ve göl etrafında geleneksel teknelerile göl turu yapabilirsiniz.

Cennetin dairesel dünyanın ise karesel

Buraya gelip  Cennet Tapınağı’a gitmeden olmaz.Burası adeta Pekin’in simge mekanları arasındadır. Bu tapınakta UNESCO’nun dünya kültür mirası listesi  içinde. Cennet  Tapınağı Çin mimarisine göre 15. dairesel olarak ve hiç çivi kullanılmadan ahşaptan ve dairesel olarak inşa edilmiş. Dairesel olarak yapılmasının nedeni Cennetin dairesel dünyanın ise karesel olduğuna inandıkları içinmiş. Geçmişteki  Çin  imparatorları tüm dini ritüellerini ve dini ayinleri Cennet Tapınağı’nda yaparlarmış ve ayrıca burada imparatorlar birçok farklı kurban ayinleri düzenlermiş. Burası Taoculara ait bir  tapınak. Bu tapınakta tüm yapılar ses dalgası yayılma prensibine göre inşa edilmiş. Konuşma sesleri  etrafa yayılıyor. Geçmişte imparatorlar buradan Tanrı ile konuştuklarını inanılırmış.

Dünyanın en uzun savunma duvarı

Çin’e gelip de  Dünyanın Yedi Harikası arasında bulunan Çin Seddine uğramadan gidilmez. Buraya ulaşabilmek için  turlara katılabilirsiniz ya da şehir merkezinden  metroyla line 13 üzerinden Dongzhimen istasyonundan çıkıp 919 numaralı otobüs ile Çin Seddi’nin bulunduğu Badaling’e ulaşabilirsiniz. Çin Seddi şehir merkezine yaklaşık olarak  75 km uzaklıkta. Giriş ücreti 40 yuan. Normalde eğer  tur şirketleriyle giderseniz bu ücret gidiş dönüş transfer artı giriş ücreti 200 -300 Yuan civarında. Tur  şirketleri ile gitmenizi pek önermem grup ile gittiğiniz için çok zaman kaybı oluyor ve Çin Seddini gezmek için sadece iki saatlik bir zaman veriyorlar. Çin Seddi dünyanın en uzun savunma duvarı.Yıllar  önce düşmanlardan savunmak için yapılmış olan Çin Seddi şimdi ülkenin en çok ziyaret edilen ve kazanç merkezlerinden bir  tanesi haline gelmiş.

Çin Seddi’nin yapımı 20 ayrı krallık tarafından atılmış. Seddin yapımında bir milyona yakın insan çalışmış ve inşasında birçok insan hayatını kaybetmiş. Çin Seddini  tırmanırken gerçekten iyi bir kondisyona sahip olmamız gerekiyor.Yarım saat tırmandıktan sonra kaç basamak çıktım bilmiyorum ama bayağı bir yorulmuştum. Unutmadan buraya tırmanırken rahat elbiseler ve  spor ayakkabı ile  gelin derim.

Tırmandıkça birbiri ardına  uzayıp giden dağları uçsuz bucaksız manzaraya dalıyoruz.Eğer burayı gezmeye yaz aylarında gelirseniz gerçekten çok sıcak oluyor.Yanınızda ekstradan tişort almanızda fayda var.

 Pekin Ördeği’ni tatmadan olmaz

Çin Seddin’den sonra  bayağı bir yorulmuş şekilde şehir merkezine halk otobüsü ile dönüyoruz. Yol yaklaşık olarak 1.5-2 saati  buluyor. Akşam rotamızı Pekin’e çeviriyoruz. Pekin’e gelip de Pekin Ördeği‘ni tatmadan olmaz. Genelde bizim Türklerde Çin yemeklerine  karşı bir önyargı  var. Umarım Pekin Ördeği bu önyargıyı yıkar . Marul, soğan, özel sos ve bizdeki lavaş ekmeğine benzeyen ekmekle sunulan Pekin Ördeği lezzetli bir akşam yemeği olabilir.

İstediğiniz çayı tatma şansı

Pekin’e  gelince  hediyelik eşya olarak neler alınır? Hediyelik olarak alınacak  en başta yüzlerce çeşitte olan Çin Çayı. Şehrin her yerinde çay satılan mağazaları bulabilirsiniz.Size ücretsiz olarak istediğiniz çaydan deneme şansı veriyorlar. Burası adeta çay akademisi gibi size çayın faydaları ve  nasıl demleneceği konusunda bilgilendirmede  yapıyorlar.

Sevgiyle  kalın

Oktay ARSLAN