Gezi öncesi yapılması gereken zamanlama ve planlama hazırlıkları

Araştırmalarımızın sonucunda fotoğraf çekilecek yer ile ilgili geniş bir bilgi kaynağına sahip olacağız. Bundan sonrası ise elde edilen bilgilerin iyi bir zamanlama ile en verimli bir şekilde planlanmasıdır.
Zamanlamadan amaç; elbette en yararlı ve bize en iyi fotoğraf çekme olanağı sunacak zaman sürecini seçmektir.

İlkbaharda daha canlı renklerle görüntüleye bileceğimiz bir yere karla kaplı bir zaman diliminde gitmek gibi. Onarımda, bakımda veya diğer değişik sebeplerle kapalı olan bir yere fotoğraf çekmeye gidip, acı sürpriz ile karşılaşmamak istiyorsak, zamanlama ve planlamayı doğru yapmak zorundayız.
Bazı yerlerde ve bazı konumlarda 15 veya 30 dakika sonra çekilecek fotoğraf bize daha verimli bir sonuç verebilir. Bu nedenle planlamayı yaparken fotoğraflanacak konuları kısıtlı zaman dilimine sıkıştırmak pek doğru olmayacaktır. Planlamada, zaman konusunda belirli, anlaşılır ve esnek olmakta yarar vardır. Günün değişik saatlerinde fotoğraflanacak yeri ziyaret etmek, bize hem ışık hem de renkler konusunda daha iyi olanaklar sunabilir.

Örneğin; bir pazaryerinde günün ilk saatlerinde fazla yoğunluk olmayabilir. Belki bu, sizin istediğiniz sonucu almanızı engelleyebilir. Öğleden sonra veya akşamüstü insanların daha yoğun olduğu bir an daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Elbette sizin için bunun tam tersi de söz konusu olabilir.
Zamanlama ve Planlamada diğer önemli bir etken ise; fotoğraflanacak yerin en iyi görüntülenecek bir mevsiminin olduğudur. Sizde mümkün olduğu kadar bu mevsimde gezinizi yapmalısınız. Bununla birlikte o yerin festival, fuar, Pazar ve diğer özel kutlama dönemlerini de dikkate alınmasıdır.

Gidilecek yere nasıl gidileceği, neyle gidileceği, nerede kalınacağı, rehber kullanıp kullanılmayacağı da planlamada yer almalıdır. Tüm bunlara ek olarak ikinci bir planında yapılması yararlı olur.