Dünyanın en riskli doğa sporları arasında yer alan kaya tırmanışının en küçük temsilcisi Yiğit 7 yaşında. Yiğit, babasıyla birlikte karlı zirvelere tırmanıyor. Baba Yılmaz Sevgül, ‘Doğada olmak oğluma cesaret veriyor’ diyor.

Beden ve zihin arasında gerçek bir uyum gerektiren ve dünyanın en zorlu doğa sporlarından biri kabul edilen kaya tırmanışının Türkiye’deki en küçük sporcusu Yiğit Sevgül 7 yaşında. AKUT kurucusu ve Akdeniz Üniversitesi öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül’ün oğlu Yiğit, 250 metre yüksekliğindeki dik kayalara babasıyla birlikte çıkabiliyor. Her türlü dağcılık faaliyetini başarıyla yapabilen 7 yaşındaki Yiğit, bir iple babasının beline bağlanarak karlı zirvelere yürüyüş yapabiliyor.

Arkadaşları hafta sonlarını alışveriş merkezlerinde geçirirken Yiğit, Toros ve Bey dağlarının tepelerinde babasıyla birlikte çadır kuruyor. Baba Yılmaz Sevgül, “Oğlum yaralanır ya da zarar görür diye tedirgin olmuyorum çünkü doğada kalmak için tüm becerileri edindi. Doğada olmak ona özgüven ve cesaret veriyor. Aslında çocukları fanusta yetiştirmek zarar verir” dedi.

‘Her şeyin bilincinde’

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) kurucu üyesi olan ve Türkiye’nin ilk doğa sporları branşının akademisyeni olan Yılmaz Sevgül, yıllar içinde edindiği tüm tecrübeleri oğluna aktarmaya çalıştığını vurguladı. Türkiye’nin pek çok dağının zirvesine çıktıktan sonra 2010 yılında dünyanın zirvesi Everest’e tırmanan Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü öğretim görevlisi Yılmaz Sevgül, oğlunun yaptığı her şeyin bilincinde olduğunu söyledi.

Sevgül, “Yiğit, doğada olmayı çok seviyor. Elindeki bıçakla nasıl et keseceğini ben öğrettim ya da nasıl çadır kurulup toplanacağını. Hatta karlı zirvelerde yürürken ayağını basacağı yerin sağlamlığını nasıl anlayacağını biliyor. Kamp ateşini yakıyor, yangın çıkmaması için nasıl söndüreceğini biliyor. Doğada kaldıkça özgüveni artıyor. Kaya tırmanışı yaptıkça kişiliği güçleniyor.

Hayatının bağlı olduğu ipin doğru kullanımını kavradı. Kişilik ve beden eğitimi paralel olarak gelişiyor. Bence çocuk eğitiminde doğada kalmak çok önemli. Bir çocuğa kalıplaşmış bilgiler vermek asıl zarar verir” dedi.

Rotanın adı Yiğit

Antalya Abdurrahman Neriman Bileydi İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Yiğit, gittiği dağlarda kendi adına açılan bir kaya tırmanışı rotasının da sahibi. Baba Yılmaz Sevgül, Sivridağ’daki ilk kez çıktığı farklı bir rotaya Yiğit adını verdi. Yiğit de geçtiğimiz yaz kendi adını taşıyan tırmanış rotasına babasının arkasından çıktı.

 

Kaynak: Gökhan Karakaş / Milliyet