Dünyanın turizme açılmış en uzun mağaralarından Konya’nın Seydişehir ilçesindeki Tınaztepe Mağarası; gölü, sarkıt ve dikitleriyle 2014 yılında 100 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamayı hedefliyor.

Yaklaşık 230 milyon yılda oluştuğu belirtilen Tınaztepe Mağarası, travertenleri, sarkıt-dikitleri, kar ve yağmur sularının oluşturduğu gölcüklerinin güzelliğiyle görenleri adeta büyülüyor.

Mağarayı 2003 yılında turizme kazandıran işletmeci Bayram Çelmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tınaztepe’nin bölgenin turizme elverişli tek mağarası olduğunu söyledi.

Mağarayı geçen yıl 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ifade eden Çelmeli, “Bu yıl yeni yatırımlarla 100 bin ziyaretçi hedefliyoruz. Özellikle alternatif turizmin geliştirilmesi için ciddi manada gayret gösteriyoruz. Yaptığımız çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışmalarıyla tarihi dokuyu ve doğanın verdiği güzellikleri daha görünür hale getirdik. Elimizdeki doğal mirası en iyi şekilde koruyarak, bölgenin turizm potansiyelini artırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelmeli, bölgeye gelen turistlere yöresel lezzetleri de sunduklarını, isteyen ziyaretçilere çadır kampı, ATV motorlar ile safari ve doğa yürüyüşü turları düzenlediklerini dile getirdi.

Gezilebilen mesafesi yaklaşık bin 580 metre olan Tınaztepe Mağarası’nın varlığı, ilk kez 1968 yılında bölgeye gelen Fransız bilim adamlarınca tespit edildi. Araştırmacı Jacques Cousteau ve ekibi tarafından, 1970 yılında Suğla Gölü ve onu besleyen su kaynaklarında yapılan araştırmada, mağaranın toplam uzunluğunun 22 kilometre olduğu belirlendi.

 

Kaynak: Sabah Gazetesi

Mağara hakkında daha detaylı bilgi için: www.tinaztepemagarasi.com