Bu yazımızı okurken, özel müziğini de dinlemenizi tavsiye ederiz… 

Ses Klibi: Bu ses klibini oynatabilmek için Adobe Flash Player (Version 9 veya üzeri) gereklidir. Güncel versionu indirmek için buraya tıkla Ayrıca tarayıcında JavaScript açık olmalıdır.

Fatih KOCA

İki büyük miras şekillendirir Viyana’nın ruhunu. Birincisi, yüz yıllarca başkentliğini yaptığı, Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun mirası; ikincisi, her zaman öncülüğünü ettiği ve en önemli icracılarını yetiştirdiği klasik müziğin mirası. Bu nedenledir ki, tarihin en büyük imparatorluklarından birisinin şaşaasına tanıklık etmiş muaazzam binaların hemen hemen hepsinde, şimdilerde klasik muzik konserleri düzenlenmekte.

Orta Avrupa’da asırlarca hüküm süren Avusturya Kayserleri dünyanın önde gelen kraliyet ailelerinden Habsurg Hanedanı’na mensuptur. İsviçre asıllı Habsurg Hanedanı’nın üyeleri, Avusturya’nın yanı sıra bir çok devlette daha hüküm sürmüştür. Kutsal Roma İmparatorluğu, İspanya, Portekiz, hatta kısa süreliğine de olsa Meksika ve İngiltere. Böylesine güçlü bir Hanedan’ın Viyana’ya bıraktığı miras da, doğal olarak muazzam bir ihtişam!

Viyana şehir merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Şehrin ana meydanı olan Stephansplatz’da özgün bir çatı mozaiğine sahip Dom Kilisesi var. Kilisenin kulesine çıkıp hem çatı işlemesini hem de şehrin silüetini izlemek mümkün. Meydan ve meydana çıkan tüm yollar Viyana mimarisinin birbirinden güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor. Stephansplatz’dan Viyana Tiyatrosu’na giden yol ise önde gelen klasik müzik sanatçılarının anısına kaldırıma yerleştirilen yıldızlarla dolu.

Habsurglar’ın yazlık saray olarak kullandığı Schönbrunn, saltanat ailesinin günlük yaşamını ve gücünü gözler önüne seriyor. Schönbrunn, Büyük İmparatorluk Avlusu ve ormanıyla şehrin nefes almasına yardımcı oluyor. Viyana’nın önemli bir özelliği de Türkler’in Avrupa’da ilerleyişini durduran ve tarihin akışını değiştiren şehir olması. Osmanlı’nın şehre ne kadar yaklaştığı Schönbrunn tanıtım broşürünün daha ilk cümlesinde göze çarpıyor.”Habsurglar’ın 17. yüzyılda bu bölgede yaptırdığı yazlık konutu 1683 yılındaki İkinci Türk Kuşatması sırasında yıkılmıştır.” Zira, Schönbrunn Viyana şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta!

Şehir merkezinde bulunan Hofburg Sarayı ise Habsurg Hanedanı’nın kışlık sarayı. Saray içi ve çevresi güzel mimarili binalarla dolu. Augistinian Kilisesi, Kraliyet Şapeli, Avusturya Milli Kütüphanesi ve “soylu” atlarıyla hergün izleyenlere canlı performans sergileyen İspanyol Binicilik Okulu görülmeye değer yerler.

Hobsurg Sarayı’ndaki binaların bir bölümü şu an müze olarak hizmet veriyor. Efes Müzesi de bunlardan biri. Viyana’da bir Efes Müzesi! Bilindiği üzere, bizim topraklarda arkeoloji çalışmaları, zamanında müttefik ülkelerin arkeologları tarafından yürütülmüştür. Peki, Bergama’dan koca tapınağı götüren bir zihniyet Efes’in eşsiz mirasına kayıtsız kalır mı? Kalmamış! Efes’den çıkardıkları bir çok eseri parçalara ayırıp, Viyana’ya kaçırmış ve orada tekrar birleştirmiş, Avusturyalı Arkeologlar. Bir kısmını da Abdülhamit’den hediye olarak almışlar. Kaçıramadıkları ve hediye olarak da alamadıkları eserlerin ise kopyaları yapılmış. Velhasıl, resmi tarihi eser kaçakçılığı aleni bir şekilde Efes Müzesi’nde sergileniyor.

Viyana’nın en etkileyici binaları, Tuna Kanalı’ndan başlayıp tarihi şehir merkezinin etrafını saran dairesel yol etrafında bulunuyor. Kondisyonuna güvenenlerin Tuna Kanalı’ndan, güvenemeyenlerin Opera Binası’ndan başlayarak bu büyüleyici yolda yürümeleri tavsiye edilir. Yol boyunca sıralanan birçok ihtişamlı bina arasından, Opera Binası, Sanat Tarihi Müzesi, Adalet Sarayı, Parlamento Binası, Belediye Binası (Rathaus), ve Viyana Üniversitesi Binaları özel ilgiyi hak ediyor. Dairesel yolun hemen dışında bulunan Belveder Sarayı da güzel bir mimariye ve geniş bir bahçeye sahip.

Klasik mimarinin seçkin örneklerinin yer aldığı Viyana, ayrıca sanatta yaratıcılığın sınırlarını zorlayan Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser’in eserlerine ev sahipliği yapmakta. Hundertwasser tarafından tasarlanan Hundertwasser evi ve KunstHausWien, Viyana’nın ihtişamlı mimarisine ayrı bir renk katıyor. Viyana’nın dünya mutfaklarına hediyesi ise kendi adıyla anılan Viyana Şinitzeli ve Viyana Kahvesi.

Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun Pay-i tahtı ve klasik müziğin başlıca merkezi Viyana, dünyadaki yaşam kalitesi en yüksek şehirler listelerinde de üst sıralarda. Seçkin mimarinin ve müziğin raks ettiği Viyana, her yönüyle asil bir kent.